Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies możesz zamknąć ten komunikat. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. Polityka prywatności
redeem
Wartość produktu poniżej minimalnej wartości do naliczenia punktów. Dodaj większą ilość do koszyka i sprawdź liczbę punktów w podsumowaniu koszyka.
OPIS Opakowanie na 4 litry żuru tradycyjnego. Czy wiesz, że od pokoleń stosujemy naturalną metodę kiszenia żuru. Dzięki doborowi składników najwyższej jakości produkt jest niepasteryzowany i nie zawiera żadnych konserwantów, regulatorów kwasowości i przeciwutleniaczy.
Przepis na Charsznicki żur na zakwasie: Gotujemy 3,5 l wody z wędzonymi żeberkami. Słoninę kroimy w kostkę i wytapiamy. Skwarki zdejmujemy z patelni, a na wytopionym tłuszczu przesmażamy pokrojony wędzony boczek i kiełbasę. Zdejmujemy boczek i kiełbasę, a na wytopionym tłuszczu rumienimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Opakowanie z żurkiem dokładnie mieszamy, wstrząsając, następnie wlewamy do wywaru. Dodajemy cebulę, skwarki, boczek i kiełbasę. Gotujemy około 5 minut, doprawiając solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Po odstawieniu zabielamy kwaśną śmietaną. Podajemy z jajkiem na twardo i ziemniakami pokrojonymi w kostkę lub puree.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml Wartość energetyczna: 195 kJ/46 kcal Tłuszcz: 0,2 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: <0,1 g Węglowodany: 9,2 g w tym cukry: 0,5 g Białko: 1,3 g Sól: 0,45 g
UWAGA Przed użyciem wstrząsnąć do całkowitego rozpuszczenia naturalnego osadu. Dopuszcza się osad mączny na powierzchni oraz lekkie zagazowanie produktu.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w temperaturze od +2 do +8°C. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni.