Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies możesz zamknąć ten komunikat. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. Polityka prywatności
SPOSÓB UŻYCIA Składanie kiełkownika: Złożyć pudełko w ten sposób, aby brązowa miseczka wegetacyjna, skierowana sitkiem ku dołowi, zablokowała się w przezroczystym pojemniku na wodę. Wypełnianie wodą: Przez wycięcie w miseczce wegetacyjnej wlać do pojemnika taką ilość wody, aby przenikała ona przez sito, tworząc na jego powierzchni delikatną warstewkę. Wysiew: Zawartość torebki z nasionkami równomiernie rozprowadzić na miseczce wegetacyjnej. Wymiana wody: Wodę należy wymieniać codziennie wyłącznie przez wycięcie w miseczce. Nie zalewać miseczki od góry! Zbiór: Gdy roślinki osiągną wysokość 3-5 cm nadają się do bezpośredniego spożycia - całe roślinki po usunięciu łupinek nasiennych. Kolejne wysiewy: Po wykorzystaniu roślin usunąć resztki łodygi i korzeni, po czym gruntownie wyszorować twardą szczotką miseczkę wegetacyjną.
Polecamy również drugi sposób uprawy kiełków - pod sitkiem, który znacznie ułatwia przepłukiwanie kiełkujących nasion. Umieść nasiona w pojemniku pod sitkiem i zalej wodą w celu spęcznienia (temperatura 18-22 stopni Celsjusza, 4-12 godzin) Wylej wodę i ustaw w ciemnym i ciepłym pomieszczeniu Nie zapomnij o przepłukiwaniu kiełkujących nasion co najmniej 2 razy dziennie letnią wodą.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.