Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies możesz zamknąć ten komunikat. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. Polityka prywatności
OPIS Algi są ręcznie zbierane w ich naturalnym środowisku, na wybrzeżu Galicji (Zatoka Biskajska i Wody Portugalskie). Odwodnione i blanszowane mogą być stosowane jako baza do sałatek. Gotowane mogą stanowić dodatek do jajecznicy, krokietów, zup, gulaszu, ryżu, makaronu i hamburgerów. Biały nalot może wynikać z naturalnie występującej soli. 4 g produktu zawiera 150 µg jodu, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1 g alg moczyć w wodzie przez 10 minut. Czas gotowania: 5 minut.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g produktu suchego Wartość energetyczna: 698 kJ/169 kcal Tłuszcz: 2,0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,7 g Węglowodany: 3,0 g w tym cukry: 0 g Błonnik: 34 g Białko: 17 g Sól: 12,4 g Jod: 17134 µg (11423 %)**
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g produktu uwodnionego Wartość energetyczna: 112 kJ/27 kcal Tłuszcz: 0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g Węglowodany: 1,1 g w tym cukry: 0 g Błonnik: 6,3 g Białko: 2,2 g Sól: 0,68 g Jod: 3423 µg (2282 %)**
** dzienna referencyjna wartość spożycia jodu (dla osoby dorosłej)
INFORMACJA ALERGENNA Może zawierać MIĘCZAKI, SKORUPIAKI, RYBY.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu.