Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies możesz zamknąć ten komunikat. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. Polityka prywatności
OPIS Herbata Oolong, nazywa się ją także herbatą szmaragdową, niebieską, turkusową, smoczą lub ulung. Według chińskiej klasyfikacji zalicza się ją do grupy herbat niebieskich, według polskiej - najczęściej do czerwonych. Jej liście są delikatnie poddawane słabej fermentacji. Herbata Oolong jest znacznie mniej cierpka w smaku i delikatniejsza dla żołądka, o nutach słodkawych, a nawet owocowych. Cechuje ją także wysoka zawartość tanin oraz garbników roślinnych. Zawiera tylko nieznaczne ilości kofeiny.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Oolong zaparzamy w nieco mniejszej ilości wody – 1 łyżeczka na małą filiżankę wody – ok. 120-170 ml. Optymalna temperatura wody to 90 ℃. Napar odcedzamy z liści po ok. 1-5 minutach, w zależności od tego, jaką intensywność herbaty preferujemy.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym miejscu.