Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies możesz zamknąć ten komunikat. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. Polityka prywatności
OPIS Nasiona babki jajowatej, z uwagi na wysoką zawartość błonnika, stają się coraz bardziej popularne. W obecności wody, uwalniają śluz i tworzą żel ułatwiający przesuwanie treści zalegających w jelitach. Nasiona można spożywać w postaci napoju, zalane wodą, mlekiem lub sokiem owocowym. Mogą stanowić także dodatek do pieczywa lub zagęszczacz do zup i sosów.
ZALECANE SPOŻYCIE Zalecamy spożywać nie więcej niż 5 łyżeczek dziennie i zachować ostrożność w podawaniu dzieciom. Podczas spożywania nasion zalecane jest picie dużej ilości płynów.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g Wartość energetyczna 753 kJ/187 kcal Tłuszcz 0,5 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g Węglowodany 4,0 g w tym cukry <0,5 g Błonnik 78 g Białko 2,5 g Sól 0,33 g