Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies możesz zamknąć ten komunikat. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. Polityka prywatności
OPIS ORKISZ jest starą odmianą PSZENICY. Ziarna ORKISZu dojrzewają w grubych łupinach, chroniących je przed zanieczyszczeniami. ORKISZ można zmielić, otrzymując pełnoziarnistą mąkę ORKISZową, odpowiednią do wypieku chleba i ciast. Ugotowany i zmiksowany ORKISZ jest świetną bazą kotletów i past.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Uprzednio namoczony kilka godzin i przepłukany ORKISZ gotować w świeżej, osolonej wodzie w proporcji 1:3 (1 porcja ORKISZu na 3 porcje wody) ok. 90 min.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g Wartość energetyczna - 1466 kJ / 346 kcal Tłuszcz - 1,1 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,9 g Węglowodany - 67 g w tym cukry - 0,9 g Błonnik - 4,8 g Białko - 15 g Sól - 0 g