Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies możesz zamknąć ten komunikat. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. Polityka prywatności
OPIS Pod względem botanicznym dziki ryż to nie ryż, ale dzika trawa wodna, która rośnie na brzegach jezior i rzek i jest zbierana z łodzi. Zebrane ziarna ryżu mają kolor zielono-brązowy i mają wysoką zawartość wody. Dopiero po wysuszeniu w temperaturze 110 - 120 °C ziarna ryżu zmieniają kolor na brązowo-czarny. Dziki ryż można wykorzystać jako dodatek do różnych potraw, jako nadzienie w połączeniu z warzywami, w zupach lub jako dodatek do sałatek.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wsypać szklankę dzikiego ryżu do czterech szklanek wody, gotować 45 - 50 minut, odcedzić, przepłukać wodą, podawać.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g Wartość energetyczna: 1555 kJ/371 kcal Tłuszcz: 0,9 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g Węglowodany: 78 g w tym cukry: 1,3 g Białko: 13 g Sól: 0,01 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.