Pieczenie chleba na zakwasie
Najbliższe warsztaty odbędą się 10 lutego 2024r. o godzinie 16:00
Pieczenie chleba na zakwasie. Warsztaty w stylu EKO.
Nauka i nasza intuicja podpowiadają, że wszystko, co naturalne jest zawsze zdrowsze i bardziej wartościowe. A chleby przygotowane w domu, które doprawiamy dobrymi intencjami, wysokimi wibracjami, pasją i miłością zawsze smakują najlepiej!
Zapraszamy na warsztaty na których dowiesz się dlaczego warto jeść chleb na zakwasie i nauczysz się go piec we własnym domu!
Certyfikat produkcji ekologicznej
15 pkt EKO.
Za ten produkt możesz otrzymaćdla zamówień od 295 zł
płatności on-line od Przelewy24
dogodny sposób dostawy
kupony rabatowe za EKO punkty
W programie warsztatów - od ziarenka do bochenka …, czyli słów kilka o:
- ZBOŻACH- prezentacja 13 gatunków zbóż (stare odmiany i gatunki bezglutenowe) - z których możemy pozyskać mąkę, o ich właściwościach,
- MĄCE – o typach mąki - od białej do razowej,
- Psychologia ZAKWASU - genialne dzieło przypadku! – o jego właściwościach, wymaganiach, zależnościach…
- najprostszy przepis na chleb mąka + woda + zakwas + sól = chleb, oraz kilka innych wariantów !
- o dodatkach do chleba – do wyboru do koloru,
- w czym upiec chleb? – przegląd foremek od blaszanych, glinianych, żeliwnych po szklane,
- przechowywanie chleba,
oraz:
- krótka historia chleba – kilka słów o najstarszym fast foodzie świata,
- współczesne imitacje chleba – o chlebie na drożdżach i czy każde ciemne pieczywo to chleb razowy?
- o potrzebie pieczywa bezglutenowego
Podczas warsztatów
Nauczymy się jak wyrobić ciasto na chleb – każdy uczestnik powinien przynieść na warsztat foremkę na chleb. Gotowe ciasto przełożone do foremki będzie gotowe do upieczenia (już w domu po powrocie z warsztatów). Każdy uczestnik warsztatów otrzyma swoją porcję zakwasu na pierwszy domowy wypiek, również zakwas bezglutenowy.
Będzie też można zakupić świeżo mieloną mąkę razową z żyta, orkiszu, płaskurki, jęczmienia, owsa, prosa, gryki.
- udostępniamy zestaw przepisów,
- użyczamy fartuchy i niezbędny sprzęt,
- zapewniamy wszystkie niezbędne produkty,
- zapewniamy pomoc w trakcie warsztatów,
- zapewniamy ciepły napój i zdrową przekąskę.
Degustacja
W menu warsztatów między innymi kromka domowego chleba na zakwasie z prawdziwym wiejskim masłem, ze smalcem z grochu ze skwarkami, ziołowe herbaty, kawa, ciasto.
Miejsce realizacji
Pruszków, ul. B. Prusa 10 (mapa dojazdu)
Data wydarzenia
10 luty 2024, godzina 16:00
Obowiązujący strój
Ubranie, w którym czujesz się dobrze.
Czas trwania
ok 2:00 godziny
Informacje dodatkowe
Zajęcia prowadzone są w grupach do 8 osób.
Na wszystkich warsztatach korzystamy z produktów naturalnych, ekologicznych, sezonowych i regionalnych. Wskazówki teoretyczne są do zastosowania niemalże w każdej z diet (np. zarówno mięsnej jak i bez mięsnej). Dania przygotowywane w czasie warsztatów są również dostosowane dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.
Opis
- Certyfikat bio
- Tak
Z tym produktem pasuje: