Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies możesz zamknąć ten komunikat. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. Polityka prywatności
OPIS »Sezamie, otwórz się!« W opowiadaniu »Alibaba i czterdziestu rozbójników« owoc SEZAMU symbolizuje bogactwo. To prawda. Prawdziwy skarb – nasiona sezamu – wyłania się po otwarciu torebki owocu. Dzięki korzystnym dla zdrowia właściwościom olej o wyśmienitym smaku uzyskiwany z tych nasion jest szczególnie ceniony w kuchni makrobiotycznej. Uważa się na przykład, że olej sezamowy zwiększa zdolność koncentracji, a ponadto przypisuje mu się właściwości detoksykacyjne. Aby zapewnić zakończenie procesu dojrzewania po zbiorze, rolnicy wiążą ręcznie zebrane rośliny w pęki, ustawiają je pionowo i zostawiają na kilka dni. Dopiero kiedy otworzą się wszystkie torebki, NASIONA SEZAMU są wytrząsane na przygotowane płachty materiału. Sezamina jest związkiem chroniącym przed utlenianiem, dzięki któremu olej sezamowy ma długi okres przechowywania. Tłoczony na zimno olej sezamowy charakteryzuje się orzechowym, wyjątkowo delikatnym smakiem. Nadaje przygotowanym potrawom lekko azjatycki aromat. Olej sezamowy wystarczy zaledwie delikatnie podgrzewać i używać go do przyprawiania dań z warzyw, RYB, ryżu i makaronu tuż przed podaniem.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml Wartość energetyczna: 3404 kJ/828 kcal Tłuszcz: 92 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 13 g w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 36 g w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 43 g Węglowodany: 0 g w tym cukry: 0 g Białko: 0 g Sól: 0 g Witamina E: 7,4 mg [62 % dziennej referencyjnej wartości spożycia witaminy E (dla osoby dorosłej)]
INFORMACJA ALERGENNA Może zawierać ORZESZKI ZIEMNE, MIGDAŁY, ORZECHY LASKOWE i ORZECHY WŁOSKIE.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w temperaturze pokojowej z dala od bezpośredniego światła słonecznego.