Ta strona wykorzystuje pliki cookie

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies możesz zamknąć ten komunikat. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. Polityka prywatności

zamknij

Popularne tagi

Najnowsze posty

Czarnuszka "Złoto Faraonów"

visibility 6622 odsłon comment 0 komentarzy list W kategorii: Porady

Czarnuszka siewna Nigella Sativa jest znana od tysięcy lat w Azji oraz krajach dalekiego i bliskiego wschodu. Była stosowana jako przyprawa, konserwant żywności oraz środek ochronny i leczniczy przy wielu dolegliwościach. Starożytni Grecy i Rzymianie wykorzystywali czarnuszkę do poprawy procesów trawiennych, eliminacji pasożytów oraz łagodzenia urazów i ukąszeń. W krajach muzułmańskich przypisuję się jej magiczne właściwości. Prorok Mahomet określił jej nasiona jako posiadające moc uzdrawiania.

Z nasion czarnuszki tłoczy się na zimno drogocenny, 100% naturalny olej, zwany „Złotem Faraonów”. Jest on bogaty w olejek lotny którego głównym składnikiem jest tymochinon. Zawiera również witaminy, minerały, alkaloidy, flawonoidy i saponiny. Olej ten w 85% składa się z niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9.

Skład oleju z czarnuszki:

  • Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) 70,0-85,0%
  • Kwas linolowy 50,0-60,0%
  • Kwas oleinowy 20,0-23,4%
  • Kwas eikozadienowy 2,6-3,0%
  • Kwas a-linolenowy 0,4-1,0%
  • Nasycone kwasy tłuszczowe (NKT) 15,0-30,0%
  • Kwas palmitynowy 11,4-13%
  • Kwas stearynowy 3,3-3,4%
  • Olejki lotne 0,4-2,5%
  • Tymochinon 24,0-48%
  • P-cymen ok. 14%
  • Karwakrol 6,0-12,0%
  • 4-terpineol 2,0-7,0%
  • Inne: Tokoferole, Sterole (a sitosterol, b sitosterol, stigmasterol, kampesterol itd.), Fosfolipidy ( fosfatydylocholina, fosfatydyloetanoloamina, fosfatydyloinozytol, fosfatydyloseryna).

Stosowanie czarnuszki jest pomocne w łagodzeniu dolegliwości alergicznych i egzem. Zawarty w oleju z czarnuszki naturalny związek nigellina hamuję wydzielanie histaminy odpowiedzialnej za reakcję alergiczną. Wykazano również, że spożywanie przez astmatyków oleju z nasion czarnuszki znacząco zmniejsza nasilenie objawów i częstotliwość ataków choroby. Nigellon zawarty w oleju z czarnuszki powoduję rozkurcz i rozszerzenie oskrzeli.

Czarnuszka siewna działa korzystnie również na ośrodkowy układ nerwowy. Jej długotrwale stosowanie przyczynia się do zwiększenia ilości serotoniny tzw: „hormonu szczęścia”, poprawia samopoczucie, działa antydepresyjnie, usprawnia procesy myślenia, zapamiętywania i uczenia się.

Olej z czarnuszki może być stosowany zarówno zewnętrznie jak i wewnętrznie. Zewnętrznie pomaga przy wysypkach, trądziku, łuszczycy, zakażeniach grzybiczych, poparzeniach słonecznych, bólach stawów, alergicznych zmianach oraz trudno gojących się ranach. Natomiast wewnętrznie pomaga w alergiach, astmie, schorzeniach pokarmowych (wzdęciach i chorobie wrzodowej), infekcjach dróg oddechowych, katarze, przeziębieniu, cukrzycy, bólu i stanach zapalnych, leczeniu chorób pasożytniczych, nadciśnieniu i chorobach nowotworowych.

Działanie oleju z czarnuszki:

  • Obniżenie ciśnienia krwi
  • Immunomodulujące
  • Przeciwbakteryjne
  • Przeciwalergiczne
  • Przeciwwirusowe
  • Neuroochronne
  • Przeciwgrzybicze
  • Przeciwcukrzycowe
  • Przeciwbólowe
  • Przeciwkaszlowe
  • Przeciwnowotworowe
  • Przeciwwrzodowe

Profilaktycznie i wzmacniająco stosuję się zazwyczaj 5 ml oleju z czarnuszki dziennie. Przeciwalergicznie oraz przy schorzeniach związanych z wysokim cholesterolem zaleca się zwiększenie spożycia do dwóch łyżeczek dziennie. Kuracja z czarnuszki siewnej powinna trwać od trzech do sześciu miesięcy. Jako produkt całkowicie naturalny może być bez zastrzeżeń stosowany przez długi czas również u dzieci.

ŹRÓDŁA:
• "Effects of Oral Administration of Water Extract of Nigella sativa on Serum Concentrations of Insulin and Testosterone in Alloxan-induced Diabetic Rats". Pakistan Journal of Biological Sciences, 8: 1152-1156 - Kamal Mohmoud Saleh Mansi, 2005.
• "Chemical composition and medicinal properties of Nigella sativa Linn" - Akram Khan MA
• "Czarnuszka siewna w medycynie naturalnej"- dr n. med. Peter Schleicher, dr n. med. Mohamed Saleh

Komentarze

Napisz komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień