Czarnuszka "Złoto Faraonów"
Czarnuszka siewna Nigella Sativa jest znana od tysięcy lat w Azji oraz krajach dalekiego i bliskiego wschodu. Była stosowana jako przyprawa, konserwant żywności oraz środek ochronny i leczniczy przy wielu dolegliwościach. Starożytni Grecy i Rzymianie wykorzystywali czarnuszkę do poprawy procesów trawiennych, eliminacji pasożytów oraz łagodzenia urazów i ukąszeń. W krajach muzułmańskich przypisuję się jej magiczne właściwości. Prorok Mahomet określił jej nasiona jako posiadające moc uzdrawiania.
Z nasion czarnuszki tłoczy się na zimno drogocenny, 100% naturalny olej, zwany „Złotem Faraonów”. Jest on bogaty w olejek lotny którego głównym składnikiem jest tymochinon. Zawiera również witaminy, minerały, alkaloidy, flawonoidy i saponiny. Olej ten w 85% składa się z niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9.
Skład oleju z czarnuszki:
- Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) 70,0-85,0%
- Kwas linolowy 50,0-60,0%
- Kwas oleinowy 20,0-23,4%
- Kwas eikozadienowy 2,6-3,0%
- Kwas a-linolenowy 0,4-1,0%
- Nasycone kwasy tłuszczowe (NKT) 15,0-30,0%
- Kwas palmitynowy 11,4-13%
- Kwas stearynowy 3,3-3,4%
- Olejki lotne 0,4-2,5%
- Tymochinon 24,0-48%
- P-cymen ok. 14%
- Karwakrol 6,0-12,0%
- 4-terpineol 2,0-7,0%
- Inne: Tokoferole, Sterole (a sitosterol, b sitosterol, stigmasterol, kampesterol itd.), Fosfolipidy ( fosfatydylocholina, fosfatydyloetanoloamina, fosfatydyloinozytol, fosfatydyloseryna).
Stosowanie czarnuszki jest pomocne w łagodzeniu dolegliwości alergicznych i egzem. Zawarty w oleju z czarnuszki naturalny związek nigellina hamuję wydzielanie histaminy odpowiedzialnej za reakcję alergiczną. Wykazano również, że spożywanie przez astmatyków oleju z nasion czarnuszki znacząco zmniejsza nasilenie objawów i częstotliwość ataków choroby. Nigellon zawarty w oleju z czarnuszki powoduję rozkurcz i rozszerzenie oskrzeli.
Czarnuszka siewna działa korzystnie również na ośrodkowy układ nerwowy. Jej długotrwale stosowanie przyczynia się do zwiększenia ilości serotoniny tzw: „hormonu szczęścia”, poprawia samopoczucie, działa antydepresyjnie, usprawnia procesy myślenia, zapamiętywania i uczenia się.
Olej z czarnuszki może być stosowany zarówno zewnętrznie jak i wewnętrznie. Zewnętrznie pomaga przy wysypkach, trądziku, łuszczycy, zakażeniach grzybiczych, poparzeniach słonecznych, bólach stawów, alergicznych zmianach oraz trudno gojących się ranach. Natomiast wewnętrznie pomaga w alergiach, astmie, schorzeniach pokarmowych (wzdęciach i chorobie wrzodowej), infekcjach dróg oddechowych, katarze, przeziębieniu, cukrzycy, bólu i stanach zapalnych, leczeniu chorób pasożytniczych, nadciśnieniu i chorobach nowotworowych.
Działanie oleju z czarnuszki:
- Obniżenie ciśnienia krwi
- Immunomodulujące
- Przeciwbakteryjne
- Przeciwalergiczne
- Przeciwwirusowe
- Neuroochronne
- Przeciwgrzybicze
- Przeciwcukrzycowe
- Przeciwbólowe
- Przeciwkaszlowe
- Przeciwnowotworowe
- Przeciwwrzodowe
Profilaktycznie i wzmacniająco stosuję się zazwyczaj 5 ml oleju z czarnuszki dziennie. Przeciwalergicznie oraz przy schorzeniach związanych z wysokim cholesterolem zaleca się zwiększenie spożycia do dwóch łyżeczek dziennie. Kuracja z czarnuszki siewnej powinna trwać od trzech do sześciu miesięcy. Jako produkt całkowicie naturalny może być bez zastrzeżeń stosowany przez długi czas również u dzieci.
ŹRÓDŁA:
• "Effects of Oral Administration of Water Extract of Nigella sativa on Serum Concentrations of Insulin and Testosterone in Alloxan-induced Diabetic Rats". Pakistan Journal of Biological Sciences, 8: 1152-1156 - Kamal Mohmoud Saleh Mansi, 2005.
• "Chemical composition and medicinal properties of Nigella sativa Linn" - Akram Khan MA
• "Czarnuszka siewna w medycynie naturalnej"- dr n. med. Peter Schleicher, dr n. med. Mohamed Saleh
Komentarze
Napisz komentarz