Woskowijki - co to jest i do czego służy?
Chcesz wyróżnić się opakowaniami o ciekawym wyglądzie? Zrobić coś dobrego dla naszej Planety? Ograniczyć ilość plastiku w swoim domu? Poznaj woskowijki!
Czym są Woskowijki i jak ich używać?
Woskowijki to naturalne opakowania do żywności mające zastąpić folię spożywczą, aluminiową lub jednorazowe pojemniki plastikowe. Jest to rodzaj bawełnianej szmatki nasączonej specjalną mieszaniną na bazie wosku pszczelego, w którą można owijać żywność aby ją przechować lub transportować. Są w 100% naturalne, wielokrotnego użytku oraz posiadają właściwości antybakteryjne, które skutkują dłuższą świeżością przechowywanego jedzenia. Woskowijki idealnie nadają się do przechowywania chleba, kanapek, warzyw, owoców, serów, przekąsek, do przykrycia miseczki lub kubeczka. Nie zaleca się używania ich do surowego mięsa. Po prostu nałóż ją na naczynie lub przedmiot, dociśnij dłońmi i odczekaj kilka sekund. Pod wpływem ciepła rąk i nacisku przybierze kształt przedmiotu i zlepi się opakowując wybraną rzecz. Woskowijki to ekoalternatywa dla folii spożywczej i jednorazowych pojemników.
OPAKUJ, OWIJAJ, PRZECHOWUJ
Z czego są zrobione woskowijki?
Woskowijki to produkt 100% naturalny wielokrotnego użytku wykonany z:
- bawełny organicznej
- oczyszczonego wosku pszczelego
- żywicy sosnowej
- oleju jojoba
Jakie właściwości mają woskowijki?
Dzięki naturalnym właściwościom wosku i żywicy woskowijki przedłużają świeżość produktów i działają antybakteryjnie.
Jak dbać o woskowijki?
Po każdym użyciu, w razie potrzeby, woskowijkę można umyć w zimnej lub letniej wodzie, ewentualnie z dodatkiem naturalnego mydła. Następnie wysuszyć, złożyć i schować do następnego użycia. Unikać prania, mycia w gorącej wodzie, owijania gorących potraw oraz innych źródeł ciepła mogących rozpuścić wosk. Woskowijki by Malu potrafią wytrzymać nawet klika miesięcy w zależności od intensywności używania. W razie potrzeby można je „regenerować” prasując miedzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
Przykłady zasotosowania woskowijek
Mała woskowijka (18×20 cm) nadaje się do owinięcia kawałka ogórka, połówki cytryny, cebuli, kanapki lub małego słoika.
Średnia woskowijka (25×26 cm) dobrze owinie i zabezpieczy kawałek sera, kanapkę, zioła, warzywo lub pół dużego jabłka. Idealnie nadaje się do przykrywania średniej miseczki lub przekąsek na wycieczkę/do szkoły
Duża woskowijką (35×37 cm) możesz przykryć dużą miskę z sałatką, owinąc pół chleba lub zapakować sporą kanapkę.
Extra duża woskowijka (37×54 cm) bardzo dobrze sprawdza się do owijania dużego chleba, bagietki lub dużego pęczka ziół.
Razem możemy pozbyć się plastiku z naszego życia, stosując ekologiczne, ciekawe, wielorazowe opakowania!
Komentarze
Napisz komentarz