Ta strona wykorzystuje pliki cookie

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies możesz zamknąć ten komunikat. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. Polityka prywatności

zamknij

Popularne tagi

Najnowsze posty

Zielony tydzień w Zielone Mielone

visibility 2227 odsłon comment 0 komentarzy list W kategorii: Porady

Obecnie aż 60 proc. chorób cywilizacyjnych przypisuje się niewłaściwemu sposobowi odżywiania . Może to być skutek zarówno spożywania dużej ilości słodyczy, tłustych potraw, jak i produktów wytworzonych w produkcji masowej, z mniejszą dbałością o ich jakość. Z tego powodu rośnie zainteresowanie produktami bezpiecznymi i wolnymi od zanieczyszczeń: pozbawionymi pozostałości sztucznych środków ochrony roślin i pestycydów. Odpowiedzią na te poszukiwania może być żywność ekologiczna.

Żywność ekologiczna, czyli jemy dla zdrowia!

Zielony Tydzień Polskiej Izby Żywności Ekologicznej

Sprawdź Listę produktów oferowanych w ramach Zielonego Tygodnia.

Jakie są zalety produktów pochodzących z rolnictwa ekologicznego? 

Żywność ekologiczna istotnie różni się od tej konwencjonalnej. W składzie ekologicznej żywności obserwuje się wyższą zawartość witamin i składników mineralnych. Większa zawartość cukrów, witaminy C, beta-karotenu, a mniejsza wody, bardzo korzystnie wpływają nie tylko na smak, ale też teksturę i aromat. Dzięki tym właściwościom procesy rozkładu przebiegają wolniej i surowce ekologiczne są bardziej trwałe - można je dłużej przechowywać. W przeciwieństwie do konwencjonalnych metod produkcji celem rolnictwa ekologicznego nie jest wzrost wydajności i obniżania kosztów wytwarzania żywności. Liczy się jakość produktów i brak ryzyka zanieczyszczenia ich szkodliwymi substancjami. Oznacza to brak obecności toksyn pochodzących z chemicznych nawozów i środków ochrony roślin.

Żywność ekologiczna to ta droższa? 

Dlaczego jednak wciąż mało Polaków decyduje się na kupowanie żywności ekologicznej? Obawą może być ich wyższa cena, na którą konsumenci zwracają uwagę zwłaszcza w dobie inflacji. Wyższa cena jest tu odzwierciedleniem bardziej kosztownego procesu produkcji, ale także lepszej jakości. Ostatnie czasy inflacji spowodowały jednak, że różnica w cenie żywności konwencjonalnej i ekologicznej jest coraz mniejsza, ponieważ żywność konwencjonalna drożeje o wiele szybciej niż ekologiczna. Jest to spowodowane m.in. tym, że do produkcji żywności ekologicznej nie stosuje się pestycydów, których cena na rynku ostatnio bardzo poszła w górę.

Okazją do nabycia żywności ekologicznej w niższych cenach będzie Zielony Tydzień, organizowany przez Polską Izbę Żywności Ekologicznej.

Kiedy można spróbować produktów bio?

Zawsze! Ale Zielony Tydzień to okazja by kupić je w promocyjnych cenach. Ta akcja, trwająca w dniach 17-23 kwietnia, umożliwia spróbowanie ulubionych produktów w eko odsłonie. 

Kupowanie eko jest proste. Eko produkty - z symbolem euroliścia - można znaleźć w każdym markecie. Zielony Tydzień to wyjątkowa okazja, by spróbować czegoś nowego: 

można wyszukać sklepy z żywnością ekologiczną (zarówno te stacjonarne, jak i online) oferujące przecenione artykuły

można znaleźć swoje ulubione produkty, które będą dostępne w wersji eko 

Partnerami są producenci żywności ekologicznej, którzy specjalnie na tę okazję proponują zakup swoich produktów w obniżonych cenach. Nasz sklep stacjonarny (jak do nas dotrzeć?) oraz sklep on-line zgłosił swój udział w akcji Zielone Tydzień. Oto Lista produktów oferowanych w ramach Zielonego Tygodnia. 

Co konkretnie można nabyć w Zielonym Tygodniu? 

W dniach 17-23 kwietnia w promocyjnych cenach każdy będzie mógł kupić coś dla siebie. Producenci bio oferują blisko ćwierć tysiąca produktów. Wśród nich te najbardziej kojarzące się z ekologicznym rolnictwem: świeże warzywa i owoce oraz ich różnorodne przetwory. Do wyboru są ich mrożone wersje, soczyste soki owocowe, ale też kiszonki, takie jak kapusta kiszona i ogórki konserwowe. Oleje - np. kokosowy i jabłkowy, produkty mleczne i zbożowe - mąki, makarony, kasze, ciastka, chleby tworzone na zamówienie. Dostępne są także niecodzienne produkty lub niecodzienne wersje znanych artykułów: ekologiczne słodycze, np. sezamki, kulki mango w czekoladzie. Na udany wieczór - wina, na przyjemny poranek: kawy. Nie dość, że można posmakować różnorodnej żywności, jest również możliwość nabycia preparatów probiotycznych oraz kosmetyków, np. dezodorantów oraz przyborów do makijażu. 

Zielony Tydzień to prosty sposób na wsparcie planety

Akcja Zielony Tydzień odbywa się w ramach Międzynarodowego Dnia Ziemi: 22 kwietnia. Wybranie żywności ekologicznej to także wybór zrównoważonego rolnictwa - upraw prowadzonych w zgodzie z naturą. W rolnictwie ekologicznym nie stosuje się syntetycznych (chemicznych) środków ochrony roślin ani sztucznych nawozów, które popularnie wykorzystywane są w przypadku produkcji konwencjonalnej. Przez ten jeden tydzień w roku wesprzyjmy razem planetę z okazji jej dnia.

Akcja jest finansowana przez Fundusz Promocji Owoców i Warzyw oraz Fundusz Promocji Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Komentarze

Napisz komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień