Ta strona wykorzystuje pliki cookie

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies możesz zamknąć ten komunikat. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. Polityka prywatności

zamknij

Popularne tagi

Najnowsze posty

Jak przygotować najlepsze ciasto marchewkowe?

visibility 5507 odsłon comment 0 komentarzy list W kategorii: Przepisy

CIASTO MARCHEWKOWE

Ciasto, które jest z marchewką, jabłkiem i mnóstwem bakalii, przełożone serkiem mascarpone z erytrytolem i posypane owocami. Marchewka i chrupiące orzechy włoskie kupione w naszym sklepie sprawia, że ten deser jest zdrowy, smaczny i szybki w przygotowaniu. Mnóstwo bakalii i owoców z cynamonem nadaje ten ciekawy smak, podczas gdy borówki i maliny zapewniają orzeźwiający smak słodyczy – i dodatkową porcję antyoksydantów.

Poziom trudności

schedule Przygotowanie 30 min.

hourglass_empty Czas pieczenia: 1 godz.

people 16 porcji

receipt Składniki

Składniki na ciasto

  • 2 jajka
  • 100 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 100 g erytrytolu
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 200 g drobno startej marchewki
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 75 g drobno pokrojonego jabłka
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • po 100 g malin i borówek do ozdoby
  • szczypta soli

Składniki na polewę

  • 200 g śmietankowego serka mascarpone
  • 70 g masła (miękkiego)
  • 120 g cukru pudru (lub erytrytol)

restaurant Sposób wykonania

Sposób wykonania ciasta

Krok 1

Jajka o temperaturze pokojowej ubij do podwojenia objętości. Dodaj cukier i dalej ubijaj aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewaj olej ciągłym, cieniutkim strumieniem.

Krok 2

Dodaj marchewkę, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 150°C.

Krok 3

Do osobnej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól, wymieszaj. Przesyp do miski z marchewką i delikatnie połącz wszystkie składniki.

Krok 4

Formę o średnicy 24 cm wyłóż papierem i przełóż do niej ciasto. Piecz przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.

Sposób wykonania polewy

Ubij serek razem z miękkim masłem i cukrem pudrem. Włóż na 15 min. do lodówki. Dobrze wystudzone ciasto przekrój poziomo na 2 części. Spód posmaruj 1/3 ilości polewy. Przykryj drugą częścią ciasta i rozsmaruj resztę polewy. Udekoruj owocami.

Smacznego :-)

Komentarze

Napisz komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień