Jak przygotować najlepsze ciasto marchewkowe?
CIASTO MARCHEWKOWE
Ciasto, które jest z marchewką, jabłkiem i mnóstwem bakalii, przełożone serkiem mascarpone z erytrytolem i posypane owocami. Marchewka i chrupiące orzechy włoskie kupione w naszym sklepie sprawia, że ten deser jest zdrowy, smaczny i szybki w przygotowaniu. Mnóstwo bakalii i owoców z cynamonem nadaje ten ciekawy smak, podczas gdy borówki i maliny zapewniają orzeźwiający smak słodyczy – i dodatkową porcję antyoksydantów.
Poziom trudności
Przygotowanie 30 min.
Czas pieczenia: 1 godz.
16 porcji
Składniki
Składniki na ciasto
- 2 jajka
- 100 g drobnego cukru lub cukru pudru
- 100 g erytrytolu
- 150 ml oleju roślinnego
- 200 g drobno startej marchewki
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 75 g drobno pokrojonego jabłka
- 50 g wiórków kokosowych
- 200 g mąki orkiszowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- po 100 g malin i borówek do ozdoby
- szczypta soli
Składniki na polewę
- 200 g śmietankowego serka mascarpone
- 70 g masła (miękkiego)
- 120 g cukru pudru (lub erytrytol)
Sposób wykonania
Sposób wykonania ciasta
Krok 1
Jajka o temperaturze pokojowej ubij do podwojenia objętości. Dodaj cukier i dalej ubijaj aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewaj olej ciągłym, cieniutkim strumieniem.
Krok 2
Dodaj marchewkę, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 150°C.
Krok 3
Do osobnej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól, wymieszaj. Przesyp do miski z marchewką i delikatnie połącz wszystkie składniki.
Krok 4
Formę o średnicy 24 cm wyłóż papierem i przełóż do niej ciasto. Piecz przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.
Sposób wykonania polewy
Ubij serek razem z miękkim masłem i cukrem pudrem. Włóż na 15 min. do lodówki. Dobrze wystudzone ciasto przekrój poziomo na 2 części. Spód posmaruj 1/3 ilości polewy. Przykryj drugą częścią ciasta i rozsmaruj resztę polewy. Udekoruj owocami.
Smacznego :-)
Komentarze
Napisz komentarz