Ta strona korzysta z plików cookie

Używamy plików cookie do personalizowania treści i reklam, udostępniania funkcji mediów społecznościowych i analizowania naszego ruchu. Udostępniamy również informacje o Twoim korzystaniu z naszej witryny naszym partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym, którzy mogą łączyć je z innymi informacjami, które im przekazałeś lub które zebrali podczas korzystania z ich usług. Polityka prywatności

zamknij

Popularne tagi

Najnowsze posty

Kiełki na zwiększenie witalności

visibility 20 Views comment 0 comments list In: Przepisy

Jesteś ospała i nic ci się nie chce? Włosy straciły połysk, cera poszarzała? W kiełkach nadzieja na poprawę! W nich jest wszystko co najlepsze - witaminy, mikroelementy, białko, błonnik również żelazo i to w gigantycznych dawkach.

Jak samodzielnie wyhodować kiełki?

  1. Weź 1 część nasion na co najmniej 3 części wody.
  2. Zalej nasiona wodą i zostaw na noc a rano przepłucz i odsącz.
  3. Przełóż do słoika z podziurawioną zakrętką lub przykryj słoik gazą i zabezpiecz gumką recepturką.
  4. Przepłukuj nasiona wodą dwa razy dziennie najlepiej rano i wieczorem.

Podczas procesu kiełkowania z niektórych nasion odpadają łuski i pomimo, że dostarczają dużo cennego błonnika warto je usuwać, ponieważ łatwo gniją.


Po dwóch trzech dniach kiełki powinny być gotowe. Jeśli nie wykorzystasz wszystkich możesz pozostawić je w lodówce ale nadal codziennie przepłukiwać. W ten sposób powinny nadawać się do spożycia jeszcze przez 3-4 dni.


Uwielbiam te super odżywcze kiełki a zwłaszcza kiełki ciecierzycy, ponieważ są chrupiące i trochę smakują jak orzechy. Najczęściej lekko podsmażam kiełki na odrobinie masła klarowanego i stanowi to świetną bazę do różnego rodzaju sałatek.

W naszej ofercie: Nasinona na kiełki

Smacznego

Comments

Leave your comment

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień