Kiełki na zwiększenie witalności
Jesteś ospała i nic ci się nie chce? Włosy straciły połysk, cera poszarzała? W kiełkach nadzieja na poprawę! W nich jest wszystko co najlepsze - witaminy, mikroelementy, białko, błonnik również żelazo i to w gigantycznych dawkach.
Jak samodzielnie wyhodować kiełki?
- Weź 1 część nasion na co najmniej 3 części wody.
- Zalej nasiona wodą i zostaw na noc a rano przepłucz i odsącz.
- Przełóż do słoika z podziurawioną zakrętką lub przykryj słoik gazą i zabezpiecz gumką recepturką.
- Przepłukuj nasiona wodą dwa razy dziennie najlepiej rano i wieczorem.
Podczas procesu kiełkowania z niektórych nasion odpadają łuski i pomimo, że dostarczają dużo cennego błonnika warto je usuwać, ponieważ łatwo gniją.
Po dwóch trzech dniach kiełki powinny być gotowe. Jeśli nie wykorzystasz wszystkich możesz pozostawić je w lodówce ale nadal codziennie przepłukiwać. W ten sposób powinny nadawać się do spożycia jeszcze przez 3-4 dni.
Uwielbiam te super odżywcze kiełki a zwłaszcza kiełki ciecierzycy, ponieważ są chrupiące i trochę smakują jak orzechy. Najczęściej lekko podsmażam kiełki na odrobinie masła klarowanego i stanowi to świetną bazę do różnego rodzaju sałatek.
W naszej ofercie: Nasinona na kiełki
Smacznego
Komentarze
Napisz komentarz