Ta strona wykorzystuje pliki cookie

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies możesz zamknąć ten komunikat. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. Polityka prywatności

zamknij

Popularne tagi

Najnowsze posty

Kokosanki bezglutenowe

visibility 1296 odsłon comment 0 komentarzy list W kategorii: Przepisy

Wiórki kokosowe to produkt otrzymywany z orzecha kokosa. Jak się okazuje, wiórki kokosowe są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe - znacznie cenniejsze od samego kokosa pod względem wartości odżywczych.

Właściwości wiórków kokosowych

Miąższ z kokosa zawiera cenne składniki odżywcze, takie jak sole mineralne - cynk, fosfor, magnez, sód, potas, wapń i żelazo, witaminy - witaminy z grupy B, C, E i K oraz nasycone kwasy tłuszczowe, które są bardzo ważne w naszej codziennej diecie.

Wiórki kokosowe zawierają ogromne zasoby błonnika, który potrzebny jest do prawidłowego funkcjonowania naszego układu pokarmowego. To także znakomite uzupełnienie jadłospisu sportowców, którzy dodają je do koktajli białkowych oraz musli z płatkami owsianymi, ponieważ są bogate również w białko.

Przepis znalazłam na eatmeplease.pl i został przeze mnie nieco zmodyfikowany.

Rada:
Aby olej kokosowy zmienił stan skupienia na płynny wystarczy umieścić – szczelnie zamknięty – pojemnik w którym się znajduje, pod strumieniem ciepłej wody. Możesz zamiast mleka sojowego użyć samego kokosowego.

receipt Składniki

Składniki suche:

Składniki mokre:

restaurant Sposób wykonania

Sposób przygotowania:

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 170°C

Krok 2

Zmielone siemię lniane zalej wodą, wymieszaj i pozostaw na kilka minut.

Krok 3

W jednej misce zmieszaj suche składniki.

Krok 4

W drugiej misce zmieszaj mleko kokosowe, sojowe i ekstrakt z wanilii.

Krok 5

Dodaj składniki mokre i miksturę z siemienia lnianego do składników suchych, dokładnie wymieszaj.

Krok 6

Z gotowej masy formuj kulki ok. 3-4 cm średnicy obtaczając je na koniec w wiórkach kokosowych. Układaj w równych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszcz na ciastka.

Krok 7

Piecz w piekarniku ok. 20 min.


Smacznego :-)

Komentarze

Napisz komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień