Kokosanki bezglutenowe

Wiórki kokosowe to produkt otrzymywany z orzecha kokosa. Jak się okazuje, wiórki kokosowe są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe - znacznie cenniejsze od samego kokosa pod względem wartości odżywczych.
Właściwości wiórków kokosowych
Miąższ z kokosa zawiera cenne składniki odżywcze, takie jak sole mineralne - cynk, fosfor, magnez, sód, potas, wapń i żelazo, witaminy - witaminy z grupy B, C, E i K oraz nasycone kwasy tłuszczowe, które są bardzo ważne w naszej codziennej diecie.
Wiórki kokosowe zawierają ogromne zasoby błonnika, który potrzebny jest do prawidłowego funkcjonowania naszego układu pokarmowego. To także znakomite uzupełnienie jadłospisu sportowców, którzy dodają je do koktajli białkowych oraz musli z płatkami owsianymi, ponieważ są bogate również w białko.
Przepis znalazłam na eatmeplease.pl i został przeze mnie nieco zmodyfikowany.
Rada:
Aby olej kokosowy zmienił stan skupienia na płynny wystarczy umieścić – szczelnie zamknięty – pojemnik w którym się znajduje, pod strumieniem ciepłej wody. Możesz zamiast mleka sojowego użyć samego kokosowego.
Składniki
Składniki suche:
- 300 g wiórków kokosowych
- 4-6 łyżek mąki kokosowej (lub pszennej pełnoziarnistej/orkiszowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki nierafinowanego brązowego cukru
- szczypta soli
Składniki mokre:
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub 1 cukier waniliowy)
- 1/2 szklanki mleka sojowego (lub innego roślinnego)
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego (lub łuski babki jajowatej)
- 3 łyżki ciepłej wody do rozmieszania siemienia/babki jajowatej
- 100 ml oleju kokosowego (lub wegańskiej margaryny)
Sposób wykonania
Sposób przygotowania:
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 170°C
Krok 2
Zmielone siemię lniane zalej wodą, wymieszaj i pozostaw na kilka minut.
Krok 3
W jednej misce zmieszaj suche składniki.
Krok 4
W drugiej misce zmieszaj mleko kokosowe, sojowe i ekstrakt z wanilii.
Krok 5
Dodaj składniki mokre i miksturę z siemienia lnianego do składników suchych, dokładnie wymieszaj.
Krok 6
Z gotowej masy formuj kulki ok. 3-4 cm średnicy obtaczając je na koniec w wiórkach kokosowych. Układaj w równych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszcz na ciastka.
Krok 7
Piecz w piekarniku ok. 20 min.
Smacznego :-)
Komentarze
Napisz komentarz