Ta strona wykorzystuje pliki cookie

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies możesz zamknąć ten komunikat. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. Polityka prywatności

zamknij

Popularne tagi

Najnowsze posty

Rzodkiewki - 7 faktów, o których nie miałeś pojęcia!

visibility 2447 odsłon comment 0 komentarzy list W kategorii: Porady

Przez niemal całe życie zjadałam tylko korzeń rzodkiewki, a liście wyrzucałam. Tymczasem okazuje się, że to właśnie one są najzdrowszą częścią tej rośliny i mają więcej wartości odżywczych od korzeni.

1. Liście rzodkiewki mają moc i są najzdrowszą częścią pęczka. To doskonałe źródło witaminy C - przeciwutleniacza który, jak wykazano, zmniejsza ryzyko chorób serca i zaćmy, a także może zapobiegać przedwczesnemu starzeniu się.

2. Są one również bogatym źródłem glukozynolanów, czyli cenionych związków o potencjale przeciwnowotworowym.

3. Mają mało węglowodanów i kalorii, ale zawierają dużą ilość błonnika, fosforu, żelaza i wapnia.

4. Co więcej, w pewnym badaniu wykazano, że liście rzodkiewki mogą chronić przed wrzodami żołądka, a napar z liści pomaga walczyć z zaparciami.

5. Oczyszczają organizm z toksyn i wspierają pracę wątroby.

6. Usprawniają pracę żołądka i przemianę materii.

7. Wzmacniają odporność.

Warto włączyć rzodkiewki do swojej diety i wybierać pęczki z jędrnymi, soczystymi listkami, które pochodzą z pewnych źródeł - najlepiej z ekologicznych upraw. Rzodkiewki z niepewnego źródła, zwiędłe, zbutwiałe, z plamami, nie będą miały tych samych właściwości zdrowotnych, co świeże, pochodzące z uprawy ekologicznej czy zerwane z własnego ogródka.

Liście rzodkiewki można podawać na surowo do sałatek lub przyrządzać na ciepło, tak jak wszystkie inne liściaste warzywa, np. duszony szpinak. Mają lekko gorzko - ostry smak. Z powodzeniem sprawdzą się jako podstawa pesto, nadzienie do tarty lub naleśników, składnik zup, kiszonek czy orzeźwiających koktajli.

Warto więc włączyć te cenne liście do swojej diety, zwłaszcza, że sezon na rzodkiewkę w pełni!

Jak przyrządzać liście rzodkiewki?

Rzodkiewkowe smoothie

• liście kilku rzodkiewek
• dojrzałe mango (lub banan)
• małe jabłko
• sok z cytryny
• 2 szklanki wody mineralnej

Wybieramy listki zielone i jędrne, płuczemy i wrzucamy do blendera. Dorzucamy okrojony miąższ z mango lub banana oraz jabłko bez pestek i miksujemy na gładko. Rozcieńczamy wodą. Gotowy koktajl można dosłodzić miodem lub cukrem trzcinowym.

Pesto z liści rzodkiewki

• pęczek liści rzodkiewki
• ząbek czosnku
• 3 łyżki oliwy
• łyżka orzechów włoskich lub pestek dyni
• łyżka soku z cytryny
sól, pieprz

Umyte liście rzodkiewki wrzucamy do blendera, dodajemy pół szklanki uprażonych na suchej patelni pestek dyni lub słonecznika, sól, pieprz i ząbek czosnku, sok z połowy cytryny oraz oliwę z oliwek.

Całość miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Pesto możemy przechowywać do tygodnia w lodówce. Sprawdzi się jako pyszny i zdrowy dodatek do makaronu, farsz do gryczanych naleśników lub jajek czy pasta do kanapek.

Sałatka z grillowanym kurczakiem

Składniki na dwie porcje:

• garść świeżych liści rzodkiewki
• garść rukoli (lub innej ulubionej sałaty)
• 1 mała czerwona cebula
• 5-6 pomidorków cherry
• pojedyncza pierś kurczaka
• sok z połówki cytryny lub ocet winny
• 5 łyżek oliwy z oliwek
• łyżeczka miodu
• łyżeczka musztardy
sól, pieprz

Pierś kurczaka myjemy, osuszamy, posypujemy z obu stron przyprawami i grillujemy przez przez ok. 3 min. Umyte i odsączone liście rzodkiewki, rukolę i pomidorki przekładamy do miski. Cebulę kroimy w piórka, grillowanego kurczaka kroimy w paski, wszystko dodajemy do sałaty.

Przygotowujemy sos w małym słoiczku: sok z cytryny, oliwę, miód, musztardę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Zakręcamy i potrząsamy energicznie. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.


Smacznego!


Źródło:

https://www.healthline.com/nutrition/root-vegetables
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22977684
http://www.actahort.org/books/841/841_86.htm

Komentarze

Napisz komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień