Rzodkiewki - 7 faktów, o których nie miałeś pojęcia!
Przez niemal całe życie zjadałam tylko korzeń rzodkiewki, a liście wyrzucałam. Tymczasem okazuje się, że to właśnie one są najzdrowszą częścią tej rośliny i mają więcej wartości odżywczych od korzeni.
1. Liście rzodkiewki mają moc i są najzdrowszą częścią pęczka. To doskonałe źródło witaminy C - przeciwutleniacza który, jak wykazano, zmniejsza ryzyko chorób serca i zaćmy, a także może zapobiegać przedwczesnemu starzeniu się.
2. Są one również bogatym źródłem glukozynolanów, czyli cenionych związków o potencjale przeciwnowotworowym.
3. Mają mało węglowodanów i kalorii, ale zawierają dużą ilość błonnika, fosforu, żelaza i wapnia.
4. Co więcej, w pewnym badaniu wykazano, że liście rzodkiewki mogą chronić przed wrzodami żołądka, a napar z liści pomaga walczyć z zaparciami.
5. Oczyszczają organizm z toksyn i wspierają pracę wątroby.
6. Usprawniają pracę żołądka i przemianę materii.
7. Wzmacniają odporność.
Warto włączyć rzodkiewki do swojej diety i wybierać pęczki z jędrnymi, soczystymi listkami, które pochodzą z pewnych źródeł - najlepiej z ekologicznych upraw. Rzodkiewki z niepewnego źródła, zwiędłe, zbutwiałe, z plamami, nie będą miały tych samych właściwości zdrowotnych, co świeże, pochodzące z uprawy ekologicznej czy zerwane z własnego ogródka.
Liście rzodkiewki można podawać na surowo do sałatek lub przyrządzać na ciepło, tak jak wszystkie inne liściaste warzywa, np. duszony szpinak. Mają lekko gorzko - ostry smak. Z powodzeniem sprawdzą się jako podstawa pesto, nadzienie do tarty lub naleśników, składnik zup, kiszonek czy orzeźwiających koktajli.
Warto więc włączyć te cenne liście do swojej diety, zwłaszcza, że sezon na rzodkiewkę w pełni!
Jak przyrządzać liście rzodkiewki?
Rzodkiewkowe smoothie
• liście kilku rzodkiewek
• dojrzałe mango (lub banan)
• małe jabłko
• sok z cytryny
• 2 szklanki wody mineralnej
Wybieramy listki zielone i jędrne, płuczemy i wrzucamy do blendera. Dorzucamy okrojony miąższ z mango lub banana oraz jabłko bez pestek i miksujemy na gładko. Rozcieńczamy wodą. Gotowy koktajl można dosłodzić miodem lub cukrem trzcinowym.
Pesto z liści rzodkiewki
• pęczek liści rzodkiewki
• ząbek czosnku
• 3 łyżki oliwy
• łyżka orzechów włoskich lub pestek dyni
• łyżka soku z cytryny
• sól, pieprz
Umyte liście rzodkiewki wrzucamy do blendera, dodajemy pół szklanki uprażonych na suchej patelni pestek dyni lub słonecznika, sól, pieprz i ząbek czosnku, sok z połowy cytryny oraz oliwę z oliwek.
Całość miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Pesto możemy przechowywać do tygodnia w lodówce. Sprawdzi się jako pyszny i zdrowy dodatek do makaronu, farsz do gryczanych naleśników lub jajek czy pasta do kanapek.
Sałatka z grillowanym kurczakiem
Składniki na dwie porcje:
• garść świeżych liści rzodkiewki
• garść rukoli (lub innej ulubionej sałaty)
• 1 mała czerwona cebula
• 5-6 pomidorków cherry
• pojedyncza pierś kurczaka
• sok z połówki cytryny lub ocet winny
• 5 łyżek oliwy z oliwek
• łyżeczka miodu
• łyżeczka musztardy
• sól, pieprz
Pierś kurczaka myjemy, osuszamy, posypujemy z obu stron przyprawami i grillujemy przez przez ok. 3 min. Umyte i odsączone liście rzodkiewki, rukolę i pomidorki przekładamy do miski. Cebulę kroimy w piórka, grillowanego kurczaka kroimy w paski, wszystko dodajemy do sałaty.
Przygotowujemy sos w małym słoiczku: sok z cytryny, oliwę, miód, musztardę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Zakręcamy i potrząsamy energicznie. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.
Smacznego!
Źródło:
https://www.healthline.com/nutrition/root-vegetables
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22977684
http://www.actahort.org/books/841/841_86.htm
Komentarze
Napisz komentarz