Sernik bohaterem Świąt Bożego Narodzenia
Przygotowania do świąt idą pełną parą! Chcemy zaskoczyć bliskich pysznościami i podarować sobie odrobinę słodkości? Wybierzmy SERNIK!
Czy wiesz skąd wzięło się to popularne ciasto?
Wielu z nas uważa sernik za typowo polski deser. Tymczasem sernik jest popularny nie tylko w naszym kraju. Jego historia zaczyna się w… starożytnej Grecji. Wówczas sernik był uważany za rarytas zarezerwowany dla olimpijczyków, którzy po odbytych zawodach i zwycięstwie zasługiwali na posiłek obfitujący w białko i aminokwasy. Był on idealnym posiłkiem regeneracyjnym. Ciasto to w greckiej kulturze pełniło również ważną funkcję, gdyż było antycznym tortem weselnym. Podawany na przyjęciach weselnych miał symbolizować płodność i zdrowie. Prawdopodobnie z tej tradycji wywodzi się zwyczaj serwowania tortu na przyjęciach weselnych.
Sernik znany był również w Rzymie. Pisał o nim Katon Starszy, a wzmianki na jego temat można znaleźć w dziele "De Re Rustica". Według zamieszczonego tam opisu na starożytny sernik składały się dwa kilogramy pokruszonego w moździerzu sera, funt pszennego chleba i jedno jajko. Uformowany z tych składników placek pieczony w glinianym naczyniu, podawany był podczas obrzędów religijnych. Nosił nazwę libium.
Do Polski ciasto to sprowadził Jan III Sobieski, wracając z odsieczy wiedeńskiej. Stąd jedna z najpopularniejszych wersji określana jest mianem sernika wiedeńskiego. Obecnie znanych jest około tysiąca jego odmian, wśród nich wersja krakowska i nowojorska.
Z czego składa się sernik?
Dobrej jakości biały ser, jajka, masło i cukier stanowią podstawę. Do tego dochodzą wybrane dodatki. Sernik może mieć spód z ciasta kruchego lub herbatników, zawierać bakalie, być w polewie czekoladowej lub z lukrem. Można do niego dodać mak, czekoladę, a nawet chałwę. Latem natomiast idealny jest na zimno, z owocami sezonowymi i galaretką. W sumie znamy ponad tysiąc odmian tego jakże lubianego i znanego niemalże na całym świecie deseru.
W 2013 roku w Stanach Zjednoczonych piekarnia Charm City Cakes z Baltimore pobiła rekord Guinessa i upiekła największy sernik na świecie.
Ważył przeszło trzy tony, a przyrządzono go na blaszce o średnicy 2,3 metra, głębokiej na osiemdziesiąt centymetrów!
A Ty jaki sernik najbardziej lubisz? Tradycyjny czy z dodatkiem owoców? Z kruszonką, na maśle czy na mleku?
Przepis na pyszny sernik z cynamonem
Składniki
Składniki na spód migdałowo – cynamonowy:
- 150 g zmielonych migdałów
- 50 g cukru pudru
- 25 g mąki pszennej lub ryżowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 duże białko (40 g)
- 25 g roztopionego masła
Składniki na masę serową:
- 800 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmiel trzykrotnie
- 250 g serka mascarpone
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 cukier waniliowy
Sposób wykonania
Wykonanie spodu migdałowo – cynamonowego
W naczyniu wymieszaj suche składniki: migdały, cukier puder, mąkę, cynamon. Dodaj białko i masło, wszystko wymieszaj mikserem. Umieść w lodówce w misce z przykrywką na przynajmniej 1 godzinę.
Formę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj lub wylep spód na grubość około 1 cm. Piecz w temperaturze 170ºC przez około 15 minut do lekko brązowego koloru, wyjmij z piekarnika i ostudź.
Wykonanie masy serowej
Połącz wszystkie składniki o temperaturze pokojowej bez zbędnego napowietrzania masy serowej, gdyż – napowietrzona wysoko urośnie, po czym opadnie. Wylej masę serową na schłodzony spód i wyrównaj.
Piecz w temperaturze 150ºC przez około 60 – 70 minut. Schłodź w lekko uchylonym piekarniku a następnie w lodówce przez około 12 godzin.
Dekoracja wierzchu
Oprósz ciasto cynamonem i udekoruj laskami cynamonu
Smacznego!
Komentarze
Napisz komentarz