Ta strona wykorzystuje pliki cookie

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies możesz zamknąć ten komunikat. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. Polityka prywatności

zamknij

Popularne tagi

Najnowsze posty

„Shot” octowy o poranku to świetny start każdego dnia...

visibility 2664 odsłon comment 0 komentarzy list W kategorii: Porady

... szczególnie dla osób żyjących w ciągłym stresie i pośpiechu! Kiedy wspominam czasy mojego dzieciństwa, pamiętam z kuchni ocet spirytusowy, używany do nóżek w galarecie i ogórków. Był głównym bohaterem zalegającym na półkach sklepowych…

Niektórzy pamiętają te czasy;-) Ocet spirytusowy ma kwaśny smak i może być szkodliwy dla zdrowia, niszcząc czerwone krwinki i podrażniając błonę śluzową żołądka. Najlepiej nadaje się do… mycia okien (nie pozostawia smug), płytek, lodówki, świetnie usuwa kamień z czajników czy żelazka.

Zupełnie inaczej wygląda to z octem żywym, niepasteryzowanym, najczęściej produkowanym z jabłek ale również z malin, głogu, dzikiej róży czy czarnego bzu.

Czym jest ocet żywy?

Dobrej jakości ocet to właśnie ocet żywy, który nie został poddany procesowi pasteryzacji i filtracji. Dlaczego jest to takie ważne? Podgrzanie do wysokiej temperatury oraz przefiltrowanie eliminuje z niego składniki odżywcze i mikroorganizmy, którym ocet zawdzięcza swoje lecznicze właściwości. To właśnie dlatego produkt ten powinien “pracować” także po zabutelkowaniu. Wybierając dobry ocet szukam w butelce właśnie osadu, fredzelków, tego „gluta” :-) świadczącego o tym, że żywe kultury bakterii w tym occie funkcjonują.

Nastała teraz zdrowa moda na kiszonkikombuchę ze względu na właściwości, które dają naturalnie fermentowane produkty. Z octem jest tak samo. Dopóki nie poddamy go  zagotowaniu, czy spasteryzowaniu jak kapuśniak z kiszonej kapusty. Nadal jest kwaśny i pyszny, jednak już pozbawiony elementów prozdrowotnych. To już nie jest żywe.

Jakie właściwości ma ocet żywy?

Istnieje wiele badań naukowych, które potwierdzają prozdrowotny wpływ octu żywego na organizm człowieka:

- wykazując właściwości antybakteryjne i antygrzybiczne, działa korzystnie na nasze jelita;

- dzięki zawartości pektyn, spowalniających proces wchłaniania cukrów prostych, obniża poziom cukru we krwi, a poprawiając wrażliwość komórek na insulinę wspomaga leczenie cukrzycy;

- wspomaga odchudzanie i daje uczucie sytości, warto jednak pamiętać, że ocet nie jest cudownym środkiem na odchudzanie – może jedynie wspomagać redukcję masy ciała, a kluczem do sukcesu jest racjonalna dieta i aktywny tryb życia;

- obniża poziom cholesterolu i wspiera pracę serca - może być jednym z wielu sposobów na profilaktykę chorób układu krążenia, np. miażdżycy;

- jest naturalnym probiotykiem i korzystnie wpływa na naszą florę bakteryjną w jelitach, uzupełniając braki, np. w przypadku biegunki, przewlekłego stresu czy wyjałowienia spowodowanego przyjmowaniem antybiotyków;

- zwalcza wolne rodniki – przyczynę wielu chorób, zmniejszając ryzyko zachorowania na nowotwory, udar, demencję oraz wiele innych schorzeń.

Jak stosować ocet żywy?

Na pewno należy go rozcieńczać! Ocet może podrażnić przełyk i żołądek, jak również negatywnie wpłynąć na szkliwo zębów. Warto go pić codziennie, jeśli chcemy korzystać z prozdrowotnych właściwości octu żywego w formie roztworu. Wystarczy 1 łyżkę stołową (10 ml) octu żywego wymieszać w szklance wody i pić najlepiej przed posiłkiem. Można użyć wody gazowanej lub ulubionego napoju z dodatkiem np. miodu, cynamonu, owoców lub soku z cytryny. Można go pić na zasadzie bezalkoholowych drinków, jako aperitif, bardzo popularny w amerykańskich barach, znany jako „shrub”.

Ocet żywy jest również doskonałą bazą dla dressingów i sosów, które możemy dodawać do sałatek warzywnych, a także do marynat do mięs, czy domowego majonezu, ponieważ mają niepowtarzalne smaki. Idealnie komponują się zarówno z tradycyjną, jak i z nowoczesną polską kuchnią.

Bardzo popularnym octem żywym jest ocet jabłkowy ale polecam spróbować również żywego octu z malin, kwiatów czarnego bzu czy owoców głogu. Osobiście trwa moja wielka fascynacja żywym octem cydrowym z trawą turówką i żywym octem cydrowym z kwiatami czarnego bzu! Z uwagi na specyficzne właściwości kwiatów, owoców i ziół z których octy są produkowane, wzbogacone są one o dodatkowe cenne cechy, znane w medycynie ludowej i stosowane we współczesnym ziołolecznictwie. Warto ich  spróbować, aby znaleźć swój ulubiony lub pożądany ze względu na swoje właściwości ocet żywy.

Materiał powstał na podstawie:

6 Proven Benefits of Apple Cider Vinegar (healthline.com)

Źródła naukowe:

- Vinegar as a functional ingredient to improve postprandial glycemic control-human intervention findings and molecular mechanisms - PubMed (nih.gov)

- Vinegar decreases blood pressure by down-regulating AT1R expression via the AMPK/PGC-1α/PPARγ pathway in spontaneously hypertensive rats - PubMed (nih.gov)

- Dietary acetic acid reduces serum cholesterol and triacylglycerols in rats fed a cholesterol-rich diet - PubMed (nih.gov)

- Vinegar supplementation lowers glucose and insulin responses and increases satiety after a bread meal in healthy subjects - PubMed (nih.gov)

Komentarze

Napisz komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień