Ta strona wykorzystuje pliki cookie

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies możesz zamknąć ten komunikat. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. Polityka prywatności

zamknij

Popularne tagi

Najnowsze posty

Superfoods – jeśli moja dieta nie jest idealna

visibility 612 odsłon comment 0 komentarzy list W kategorii: Porady

Bardzo trudno jest przestrzegać zdrowej diety na co dzień i nie zawsze jest ona super. Wszechobecna żywność przetworzona pozbawia nas witamin i składników mineralnych, a nadmiar tłuszczów trans, cukru i stres wpływają na niedobory pokarmowe.

Czym są superfoods?
To produkty pochodzenia naturalnego, pełnowartościowe, gotowe do spożycia i bez dodatku konserwantów. Są pełnowartościowe dzięki naturalnym metodom przetwarzania - rozdrabnianiu, suszeniu, soleniu, wędzeniu czy prażeniu.
Dlatego warto zwiększyć wartość odżywczą spożywanych posiłków, dodatkowo nadając im niepowtarzalny smak, poprzez wprowadzenie superfoods do naszej diety. Można je zjadać na surowo - jako zdrową przekąskę, dodatek do sałatki, płatków lub koktajlu.

Kiedy warto wprowadzać superfoods?
Spożywanie superfoods zalecane jest przez cały rok, bez względu na sezon. Dobre trawienie, witalność, energia i odporność są nam tak samo potrzebne jesienią, zimą,  czy latem.
Dla przykładu, to właśnie latem świetnie sprawdzi się sól himalajska ze względu na to, że bardziej się pocimy. Z kolei zwiększająca odporność czarnuszka będzie doskonałym uzupełnieniem diety w okresie jesienno-zimowym.

Kto szczególnie potrzebuje superfoods?
Osoby narażone na długotrwały stres, aktywne fizycznie, spędzające dużo czasu przed komputerem, stosujące diety eliminacyjne - np. wegańską czy bezglutenową - oraz spożywające dużo produktów przetworzonych. A także osoby z cukrzycą, osteoporozą, nadwagą, osoby o obniżonym nastroju, starsze. Słowem - wszyscy!

Najciekawsze superfoods

  • Komosa ryżowa

Ze względu na wysoką zawartość białka, chętnie spożywana przez wegetarian, może zastępować mięso, ryby i jaja a pod względem wapnia nawet mleko.

  • Białko konopne

Dostarcza ciału dużą dawkę pełnowartościowego białka, jest źródłem kwasów omega-3 i omega-6, regenerujących uszkodzone komórki mięśniowe. Zawiera cenne minerały, takie jak magnez, fosfor, cynk czy żelazo. Działa przeciwzapalnie. Jest szczególnie polecane sportowcom, kulturystom i osobom na diecie roślinnej.

  • Baobab sproszkowany

Zawiera o połowę więcej wapnia, niż ta sama ilość szpinaku i 3 razy więcej witaminy C, niż pomarańcza. Zmniejsza poczucie zmęczenia, dba o zdrowie skóry i wspomaga trawienie dzięki wysokiej zawartości błonnika i antyoksydantów.

  • Surowe kakao

Zwiększa koncentrację, poprawia pamięć i nastrój dzięki potężnej ilości magnezu i antyoksydantów. Polecane sportowcom, osobom uczącym się oraz przy spadkach nastroju.

  • Maca

To naturalny dopalacz. Zwiększa pojemność tlenową krwi. Zaleca się ją spożywać z wodą na 10- 15 minut przed pierwszym posiłkiem.

  • Moringa

Zawiera bor poprawiający pracę mózgu. Działa przeciwdepresyjnie i przeciwnowotworowo. Wskazana jest przy depresji, w stanach osłabienia organizmu i przy problemach cukrzycowych, ponieważ reguluje poziom glukozy we krwi po posiłku.

Nasze polskie „superfoods” to zdecydowanie jarmuż, jagody, natka pietruszki, czosnek, siemię lniane czy orzechy włoskie. Osobiście cieszy mnie bardzo, że kiszonki również wracają do łask. Ale ponieważ warto im poświęcić znacznie więcej uwagi – o nich w następnym wpisie. 

Czy superfoods można przedawkować?
Tak jak wszystko! Dlatego superfoods należy spożywać w sposób rozważny, sięgać po rzetelne informacje i obserwować reakcje swojego organizmu.

Podsumowując - szukajmy nowości i superproduktów, które w połączeniu ze zdrową dietą wpłyną na uzyskanie pozytywnych efektów, wzbogacą smak i wygląd potraw oraz sprawią, że zyskamy poczucie dbania o siebie.
 
Źródło:
Hanna Stolińska:  Zakłamane jedzenie. Obalamy mity zdrowego odżywiania. Wydawnictwo Otwarte Kraków 2020.

Komentarze

Napisz komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień