Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies możesz zamknąć ten komunikat. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. Polityka prywatności
OPIS Orzo (znany również jako Risoni) to mały, wysuszony makaron kształtem przypominający ziarna ryżu. Według Włochów, ziarna wyglądają jak JĘCZMIEŃ. Z tego powodu produkt nazywa się Orzo, co oznacza JĘCZMIEŃ w języku włoskim. Na Sycylii, w miejscu pochodzenia Orzo, ludzie używają tego makaronu przede wszystkim jako dodatku do zup. Ale jest jeszcze wiele innych sposobów jego przygotowania, na przykład z sosem pomidorowym lub pesto, także jako pilaw z warzywami z grilla. Doskonale nadaje się do szybkiego risotto, zwanego orzotto.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g Wartość energetyczna: 1538 kJ / 364 kcal Tłuszcz: 2,4 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g Węglowodany: 70 g w tym cukry: 3,1 g Błonnik: 8,0 g Białko: 12 g Sól: 0 g
INFORMACJA ALERGENNA Może zawierać NASIONA SEZAMU, SOJĘ, orzechy.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu