Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies możesz zamknąć ten komunikat. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. Polityka prywatności
SKŁADNIKI ekologiczny olej z prażonych ORZECHÓW WŁOSKICH.
OPIS Prażona wersja oleju z orzechów włoskich idealnie sprawdzi się w przypadku miłośników szlachetnej nuty orzecha włoskiego. W procesie produkcji tego szlachetnego oleju dla smakoszy ziarna orzecha włoskiego są delikatnie prażone bezpośrednio przed tłoczeniem, dzięki czemu uzyskuje się jeszcze bardziej intensywny aromat. Surowce do produkcji tego oleju pochodzą od francuskich rolników i drobnych organizacji rolniczych w Mołdawii, co zapewnia lokalne zatrudnienie przez cały rok. Olej z orzechów włoskich jest bogaty w niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3 i jest dzięki temu szczególnie wartościowy nie tylko pod względem kulinarnym, lecz również z uwagi na swoje właściwości odżywcze. Zastąpienie w diecie nasyconych kwasów tłuszczowych wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Olej z prażonych orzechów włoskich nie może być podgrzewany. Doskonale nadaje się do przygotowania dań kremowych i deserów. Dodanie go podczas pieczenia do lukru wspaniale wzbogaci aromat i smak ciasteczek. Olej podkreśla również smak sałatek lub dań rybnych.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml Wartość energetyczna - 3367 kJ/818 kcal Tłuszcz - 91 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 8,3 g w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 18 g w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 65 g Węglowodany - 0 g w tym cukry - 0 g Białko - 0 g Sól - 0 g Kwas alfa-linolenowy (omega-3) - 9,2 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu