Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies możesz zamknąć ten komunikat. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. Polityka prywatności
SKŁADNIKI ekologiczny olej z prażonych pestek dyni.
OPIS W procesie produkcji to praca ręczna i tradycja decydują o charakterze naszego ekologicznego oleju z pestek dyni z prażonych ziaren. Dynie dojrzewają na polach naszych ekologicznych rolników w Austrii i na Węgrzech. Po zbiorach duże bezłupinowe pestki wydłubuje się z dyni oleistych, myje czystą wodą, a następnie delikatnie praży, aby uzyskać wspaniały aromat prażonych ziaren. Do tłoczenia naszego oleju z pestek dyni używamy wyłącznie pestek styryjskiej dyni oleistej. Do wytworzenia jednego litra oleju potrzebujemy od 30 do 50 dyni - tj. 2,5 kg ususzonych i uprażonych ekologicznych pestek. Olej z pestek dyni dzięki swojemu wspaniałemu, aromatycznemu smakowi ma wielorakie zastosowanie: można go dodawać do klasycznych lodów waniliowych i zupy dyniowej, nadaje też mocno pikantną nutę sałatkom, surówkom i warzywom na ciepło. Skropienie nim ziemniaków w mundurkach lub sera koziego dostarcza szczególnych, pikantnych doznań smakowych. Ekologiczny olej z pestek dyni z prażonych ziaren nadaje też przepyszną nutę smakową domowym wypiekom - co powiecie na delikatne ciasto czekoladowe w szklance lub pyszne ciasto dyniowe?
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml Wartość energetyczna - 3367 kJ/819 kcal Tłuszcz - 91 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 16 g w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 29 g w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 46 g Węglowodany - 0 g w tym cukry - 0 g Białko - 0 g Sól - 0 g Witamina E - 20 mg [167 % dziennej referencyjnej wartości spożycia witaminy E (dla osoby dorosłej)]
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu