Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies możesz zamknąć ten komunikat. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. Polityka prywatności
OPIS Mieszanka do wypieku tradycyjnej babki. Receptura mieszanki oparta jest na domowym przepisie. Bez dodatku cukru. Zawiera naturalnie występujące cukry. Zawiera substancję słodzącą. Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Rozgrzej piekarnik do 170°C 2. Dokładnie wysmaruj foremkę na babkę masłem i wysyp mąką bezglutenową 3. Do miski wbij 5 jajek. Ubij mikserem na puszystą masę (ok. 5 minut) 4. Cienką strużką wlej 200 ml oleju, cały czas miksując 5. Nie przerywaj miksowania, wsyp mieszankę do masy jajecznej. Na tym etapie możesz dodać 1 łyżkę soku z cytryny albo podzielić ciasto na pół i do jednej części dodać 1 łyżkę kakao. 6. Przelej do przygotowanej formy. 7. Piecz około 55 minut do tzw. "suchego patyczka". 8. Wyjmij z piekarnika i zacznij studzić babkę w formie "do góry nogami". Kiedy forma przestygnie (ale będzie jeszcze ciepła), delikatnie podważ ciasto nożem i wyjmij z foremki 9. Udekoruj lukrem lub czekoladą. Smacznego!
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g Wartość energetyczna - 1803 kJ/431 kcal Tłuszcz - 23 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 3,3 g Węglowodany - 49 g w tym cukry - 2,3 g w tym alkohole wielowodorotlenowe - 26 g Błonnik - 3,8 g Białko - 6,8 g Sól - 0,72 g * wartość odżywcza produktu wyliczona dla przepisu składającego się z mieszanki, 5 JAJEK i 200 ml oleju rzepakowego
INFORMACJA ALERGENNA Może zawierać orzechy
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, szczelnie zamknięte.